Behöver du hjälp?

Kontakta vår kundtjänst

Pressmeddelanden

Tillbaka

Nationella rapportören om människohandel lämnar lagarbetsgrupp

Nationella rapportören om människohandel lämnar lagarbetsgrupp

Den nationella rapportören om människohandel har lämnat Inrikesministeriets människohandelsarbetsgrupp. Minoritetsombudet är i egenskap av Nationell rapportör om människohandel orolig för att arbetsgruppens arbetssätt gör att målsättningen, en särskild lag om människohandel, inte uppnås.

Rapportören om människohandel gjorde en omfattande bedömning av arbetet mot människohandel i sin rapport till Riksdagen år 2010. I rapporten rekommenderade rapportören en särskild lag om hjälpsystemet för människohandelsoffer. Riksdagen var, i sitt ställningstagande (RSk 43/2010), enig med rapportören om behovet av denna lag och förutsatte att regeringen förbereder ett lagförslag. 

Den arbetsgrupp, som på inrikesministeriet fått i uppdrag att förbereda lagen, verkar ha ifrågasatt målet att stifta en ny lag, även om majoriteten av gruppens medlemmar har ansett att en heltäckande lagstiftning är nödvändig. 
Arbetsgruppen har hittills koncentrerat sig på att samla information, trots att det under de senaste åren har gjorts många omfattande utredningar om utmaningarna i arbetet mot människohandel. 

- Vi anser att arbetsgruppen istället borde börja diskutera hur man, genom ny lagstiftning, kunde lösa de problem som finns. Vi har inte resurser att fortsätta som deltagare i arbetsgruppen då arbetet inte framskrider, men vår expertis är tillgänglig också i fortsättningen, motiverar minoritetsombud Eva Biaudet beslutet. 

Rapportörens brev till inrikesminister Päivi Räsänen (på finska)

Mer information: 
Minoritetsombud Eva Biaudet
071- 8788 660

Överinspektör Venla Roth
071- 8788 667

17.04.2013