Maanantai kuuluu kaikille!

 

Videon kuvailu: Videossa kuvataan tavallista toimistoympäristöä maanantaiaamuna. Ihmiset ovat väsyneitä ja sekoilevat tekemisissään. Lopputekstit: Maanantain ketutus on etuoikeus, jota kaikilla ei ole. Yli 80 % vammaisista henkilöistä on työelämän ulkopuolella. Maanantai kuuluu kaikille!

Yhdenvertaisuusvaltuutetun ja Ihmisoikeuskeskuksen kampanja ”Maanantai kuuluu kaikille” muistuttaa vammaisten henkilöiden huonosta työllisyystilanteesta ja oikeudesta yhdenvertaiseen kohteluun ja osaamisensa näyttämiseen työelämässä. Miksi korkeasti koulutettua ja motivoitunutta työvoimaa ei hyödynnetä?

Maanantai on etuoikeus

Jopa 1,9 miljoonalla työikäisellä suomalaisella on jokin pitkäaikaissairaus tai vamma, mutta työikäisistä vammaisista henkilöistä töissä on vain noin 15–20 %. Maanantaiarki on siis etuoikeus, jota kaikilla ei ole.

Tilastoja:

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan 1,9 miljoonalla työikäisellä suomalaisella on jokin pitkäaikaissairaus tai vamma. Heistä 600 000 arvioi tämän vaikuttavan työhönsä ja työllistymismahdollisuuksiinsa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa työikäisten vammaisetuuksia saavien lukumäärä on 241 000 henkilöä. Määrä vastaa 7 prosenttia työikäisistä.

Ihmisoikeuskeskuksen ja Vammaisfoorumin tuoreen kyselyn mukaan vammaisista henkilöistä (n=2022) on palkkatyössä 14 prosenttia. Vastaajista kokoaikaisella eläkkeellä on 43 prosenttia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan toimintarajoitteisista ihmisistä noin 60 prosentilla on keski- tai korkea-asteen koulutus. Toimintarajoitteettomasta väestöstä 78 prosentilla on keski- tai korkea-asteen koulutus.

Tule mukaan!

Kampanja lanseerattiin 22.10 ja jatkuu marraskuun puoliväliin.

Kampanjan koti on sosiaalisessa mediassa: Facebookissa ja Twitterissä tunnisteella #maanantai ja kampanjan mainoksia voi nähdä myös Instagramissa. Kampanjan materiaalia saa mielellään jakaa kaikissa verkostoissanne.

Lehdistötiedote

Kutsumme työnantajat mukaan tekemään maanantaista kaikille yhteisen asian

Osallistumisohjeet:

Kertokaa sosiaalisen median kanavissanne, että #maanantai kuuluu kaikille. Samalla on hyvä tilaisuus kertoa, mitä konkreettisia askelia yrityksesi on ottanut vammaisten henkilöiden työllistymisen hyväksi. Kannustamme tulemaan kampanjaan mukaan, vaikka vammaisten henkilöiden  yhdenvertaisuutta ja oikeuksia edistävä teko olisi yrityksessänne vasta suunnitteilla.

On monia tapoja edistää vammaisten henkilöiden oikeuksia ja yhdenvertaisuutta. Hyviä työkaluja ovat esimerkiksi:

1. Yhdenvertaisuussuunnitelma
2. Esteettömyyskartoitus
3. Monimuotoisuuden korostaminen rekrytoinnissa

Mukana kampanjassa ovat: