Uutiset

Takaisin

Yhdenvertaisuusvaltuutettu vierailee saamelaisalueella 22.-26.8.2019

Yhdenvertaisuusvaltuutettu vierailee saamelaisalueella 22.-26.8.2019

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä vierailee saamelaisalueella 22.–26.8. Valtuutettu osallistuu lauantaina 24.8. Kolttasaamelaisten asuttamisen 70-vuotisjuhlaan Sevettijärvellä, sekä vierailee Inarissa 22.8 ja 26.8. sekä Utsjoella perjantaina 23.8.

Valtuutettu tapaa vierailunsa aikana saamelaiskäräjien edustajia ja keskustelee ajankohtaisista asioista eri saamelaistoimijoiden kanssa. Tämän lisäksi valtuutettu tapaa matkansa aikana kuntien virkamiehiä.

Saamelaisilla on perustuslain mukaan oikeus ylläpitää ja kehittää omaa kieltään ja kulttuuriaan. Muun muassa saamen kielilaissa ja valtakunnallisessa opetussuunnitelman perusteissa säädetään näistä oikeuksista tarkemmin. Yhdenvertaisuuslaki puolestaan kieltää syrjinnän muun muassa alkuperän ja kielen perusteella. Yhdenvertaisuusvaltuutettu saa kuitenkin vuosittain yhteydenottoja saamelaisilta esimerkiksi siitä, että terveys- ja sosiaalipalveluja ei ole saatavana omalla kielellä tai päivähoito saamen kielillä ei onnistu.  Toisaalta hyvä esimerkkejä saamelaisten palvelujen totuttamisesta on myös paljon ja valtuutettu pyrkii edistämään hyvien käytäntöjen leviämistä.

21.08.2019