Uutiset

Takaisin

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto osallistuu Oulu Pride –tapahtumiin

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto osallistuu Oulu Pride –tapahtumiin

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto osallistuu Oulu Pride -kulkueeseen ja puistojuhlaan lauantaina 10.8.2019  Puistojuhlassa yhdenvertaisuusvaltuutetulla on esittelyteltta.

Yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Yhdenvertaisuusvaltuutetulle tulee kuitenkin vain vähän yhteydenottoja seksuaalivähemmistöiltä.

Vuonna 2018 yhdenvertaisuusvaltuutetulle tuli vireille yhteensä 984 uutta syrjintäyhteydenottoa, joista vain kymmenessä oli syrjintäperusteena seksuaalisen suuntautuminen. Myös työsuojeluviranomaisen raportin mukaan valvontapyynnön tehneiden asiakkaiden ilmoittamista syrjintäperusteista vain 1 % oli seksuaalinen suuntautuminen.

Yhdenvertaisuusvaltuutetulle tulleissa yhteydenotoissa on ollut kyse esimerkiksi siitä, että maistraatissa ei ole suostuttu vihkimään samaa sukupuolta olevaa paria, tai koulussa on kiusattu seksuaalisen suuntautumisen vuoksi.

Valtuutetun työ yhdenvertaisuuden edistämiseksi tarvitsee pohjakseen ajantasaista tietoa seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten kokemuksista.  Aliraportoinnin vuoksi viranomaistilastoista jää piiloon suuri osa syrjinnästä. Valtuutettu osallistuu Pride-tapahtumiin muun muassa muistuttaakseen sateenkaariväkeä yhdenvertaisuuslain seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvasta syrjinnän kiellosta sekä kertoakseen valtuutetun toiminnasta syrjintää vastaan ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

Lue lisää seksuaalivähemmistöjen oikeuksista ja syrjinnän kiellosta.

09.08.2019