Hyppää sisältöön

Vammaisasioiden pyöreässä pöydässä keskusteltiin Sote-palvelujen digitalisoinnista

Kuvassa on tilaisuuteen osallistuneita henkilöitä pyödän ääressä ja Kirsi Pimiä seisoo puhumassa.

Digitaalisten palvelujen esteettömyys ja yhdenvertaisuusvaltuutetun tuleva selvitys vammaisten arkisyrjinnästä olivat suurimmat puheenaiheet, kun vammaisasioiden asiantuntijat kokoontuivat yhdenvertaisuusvaltuutetun johdolla keskustelemaan ajankohtaisista asioista Helsingissä. Vammaisiin liittyvä syrjintä on yksi yhdenvertaisuusvaltuutetun tämän vuoden painopistealueista.

Sähköisiä palveluja kaikille

Pyöreän pöydän keskustelun pääaiheena olivat sähköisten palveluiden haasteet ja mahdollisuudet vammaisille ihmisille, erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluissa. Sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Teemupekka Virtanen alusti keskustelua kertomalla ministeriön suunnitelmista sähköisiin palveluihin liittyen. Pääviesti on, että sähköisiä palveluja kehitetään mahdollisimman laajasti ja nimenomaan sellaisille asiakkaille, joilla ei ole tarvetta asioida esimerkiksi terveydenhuollossa niin usein.  Ministeriö haluaa siis viedä kehitytä siihen suuntaan, että entistä enemmän palvelua saa sähköisessä muodossa. Teemupekka Virtanen totesi, että tavoitteena on tuottaa palvelua, jossa ratkaisu saadaan heti eikä niin, että sähköisten palvelujen kautta tehdään vain pyyntö jonka ratkaisu tulee paljon myöhemmin.

Pyöreän pöydän keskustelussa nousi huoli digitaalisten palvelujen esteettömyydestä. Toisaalta sähköiset palvelut helpottavat elämää, jos liikkuminen on vaikeaa, mutta itse palvelut voivat olla hankalasti käytettävissä. Keskustelijat huomauttivat, että teknologia ja ratkaisut ovat jo olemassa ja niitä on helppo käyttää, jos ajatus esteettömästä palvelusta on alusta asti osana kehitystyötä. Sen sijaan korjaaminen jälkikäteen on kallista. Keskustelussa todettiin, että jos suunnittelee palveluja kaikille alusta asti, sen voi tehdä kustannustehokkaasti. Niin sanotulle erityisryhmälle suunnattu palvelu sopii yleensä kaikille.

Selvitys vammaisten syrjintäkokemuksista arjessa

Yhdenvertaisuusvaltuutettu tekee vuoden 2016 aikana selvityksen vammaisten kokemasta syrjinnästä arjessa.

Kyselytutkimuksen avulla kerätään kokemuksia siitä, missä arjen tilanteissa eri vammaisryhmät kohtaavat syrjintää ja selvitetään, miten hyvin vammaiset tuntevat oikeutensa. Erityisesti tullaan kiinnittämään huomiota syrjintäkokemuksiin työelämässä, sähköisten palvelujen saatavuuteen ja yksityisten palvelujen saatavuuteen.  

25.04.2016