Takaisin

Vammaisasioiden jaoston kokouksessa keskusteltiin toimivista käytännöistä vammaisten työllisyyden edistämiseksi

Vammaisasioiden jaoston kokouksessa keskusteltiin toimivista käytännöistä vammaisten työllisyyden edistämiseksi

 

Vammaisasioiden jaosto kokoontui 17.5.2017 ensimmäisen kerran. Jaosto toimii yhdenvertaisuusasiain neuvottelukunnan yhteydessä ja kokoontuu 2-4 kertaa vuodessa. Yhdenvertaisuusasiain neuvottelukunta aloitti toimintansa vuonna 2016. Ensimmäinen kokous pidettiin joulukuussa. Neuvottelukunnan puheenjohtajana toimii yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä.

Vieraana ensimmäisessä kokouksessa oli vammaisuutta ja työllisyyttä tutkinut professori Jason Olsen Pohjois-Irlannista, Ulsterin yliopistosta. Olsen puhui käytännöistä, joilla esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu parannettua vammaisten työllisyyttä.

Olsen nosti esille sen, että vammaisuus usein unohtuu, kun käsitellään työelämää ja moninaisuutta. Tavoitteita työllisyyden parantamisesta voidaan esittää, mutta ne eivät välttämättä toteudu tai näy käytännössä.

”Vaikeinta on muuttaa asenteita rekrytoinneissa.”

Olsenin mukaan onnistuneet rekrytoinnit muuttavat monen asenteita. Hän painotti selkeiden tavoitteiden merkitystä. Yhdysvalloissa liittovaltioiden viranomaisilla on esimerkiksi vammaisten ihmisten kohdalla tavoitteenaan 12 prosentin työllistämistavoite.

Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Nina Nevala puhui kokouksessa osatyökykyisten ihmisten työllisyydestä. Sosiaali- ja terveysministeriön Osatyökykyisille tie työelämään -hanke kuuluu hallituksen kärkihankkeisiin. Nevalan mukaan vammaisuus estää liian usein ihmisen pääsyn työelämään.

Seuraava kerran vammaisasioiden jaosto kokoontuu syyskuussa.

------------

Yhdenvertaisuusvaltuutettu teki vuonna 2016 vammaisselvityksen, jossa selvitettiin vammaisten syrjintäkokemuksia arjessa. Työelämän lisäksi käsiteltäviksi elämänalueiksi valikoituivat tavaroiden ja palveluiden tarjonta sekä sähköisten palveluiden saavutettavuus.

18.05.2017