Tiedotteet

Takaisin

Vähemmistövaltuutetun lausunto yhdenvertaisesta kohtelusta Lady Fitness Espoo naisten kuntosalipalveluissa

Vähemmistövaltuutetun lausunto yhdenvertaisesta kohtelusta Lady Fitness Espoo naisten kuntosalipalveluissa

Vähemmistövaltuutetun tietoon tuli elokuussa 2010 espoolaisen kuntokeskuksen Lady Fitnessin seinällä ollut pyyntö pidättäytyä rukoushetkistä kuntokeskuksen tiloissa. Saadun tiedon mukaan kuntokeskuksen tiloissa olivat rukoilleet muutamat musliminaiset. Vähemmistövaltuutettu ryhtyi toimivaltansa nojalla selvittämään onko etnisen syrjinnän kieltoa loukattu.

Vähemmistövaltuutettu on syksyn aikana tutustunut kuntokeskuksen tiloihin sekä neuvotellut kuntokeskuksen johtajan kanssa.

Vähemmistövaltuutettu on tavannut myös Espoon keskuksen islamilaisen yhteisön jäseniä, mm. Suvelan moskeijan imaamin.

Kuntokeskuksen seinälle asetetussa lapussa pyydettiin ystävällisesti pidättäytymään mahdollisista rukoushetkistä sekä ruokailusta kuntokeskuksen tiloissa. Pyyntö on asiallisesti laadittu, eikä siinä ei ole korostettu tiettyä tai tiettyjä uskontoja. Vähemmistövaltuutettu on keskusteluissaan Espoon keskuksen muslimiyhteisön edustajien kanssa käsitellyt rukoilua kuntokeskuksessa. Näissä keskusteluissa on tullut selkeästi esiin se, että kuntokeskusta ei pidetä sopivana paikkana rukoilulle.

Sekä kuntokeskusyrittäjä että Espoon keskuksen muslimiyhteisön edustajat ovat yhtä mieltä siitä, että kuntokeskus ei ole rukoiluun tarkoitettu tila, vaikka rukoilua, josta ei aiheudu häiriötä muille, ei voisikaan suoranaisesti kieltää.

Vähemmistövaltuutetun arvion mukaan tässä tapauksessa ei ole kyse yhdenvertaisuuslaissa kielletystä syrjinnästä.

Sopiva paikka hiljentymiseen kaikkiin uskontokuntiin kuuluville sekä uskonnottomille voisi vähemmistövaltuutetun näkemyksen mukaan olla esimerkiksi sermein eristetty tila kauppakeskus Entressen kirjastossa.

Liite:
Vähemmistövaltuutetun 20.12. antama lausunto VVT/2010/281 (pdf 435 kt) 

20.12.2010