Tiedotteet

Takaisin

Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää: Internet-palvelujen tarjoajien tunnettava vastuunsa internet-aineistosta

Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää: Internet-palvelujen tarjoajien tunnettava vastuunsa internet-aineistosta

Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpään mukaan niiden yritysten, jotka ylläpitävät internetin keskustelupalstoja tulee valvoa sivuilla olevaa materiaalia. 

- Vaikka internetin täydellinen kontrollointi on mahdotonta, ei tähän vetoamalla voi olla tekemättä mitään. Keskustelupalstojen vihaan kiihottamiseen tulee puuttua nykyistä tehokkaammin. 
Keskustelupalstoja ylläpitävien yritysten on reagoitava ilmoituksiin epäasiallisesta sisällöstä eikä vastuuta tästä voi ulkoistaa vapaaehtoisten valvojien kuten ns. sheriffien varaan. 

- Meille tulevat asiakasyhteydenotot kertovat, etteivät keskustelupalstojen ylläpitäjät useinkaan reagoi heille tuleviin yhteydenottoihin palstojen rasistista vihaa lietsovasta aineistosta. Mikäli yritykset eivät kanna liiketoimintaansa liittyvää vastuuta, tulee lainsäädäntöä täsmentää niin, että valvonnan puuttuminen tai laiminlyönti johtaa myös yrityksen vastuuseen, vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää edellyttää. 

Hän korostaa, että internetiä koskee sama rasistisen kiihottamisen kieltävä lainsäädäntö kuin muutakin julkaisutoimintaa. Viime vuosina on annettu useita tuomioita internetissä tapahtuneista kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on aiemmin suosittanut, että tiedotusvälineiden ylläpitämät verkkokeskustelut seulotaan ennakolta ja näin puututaan epäasiallisiin viesteihin jo ennen niiden julkaisemista. Monet yritykset kuten Britannian YouTube kieltävät väkivaltaan tai kansanryhmään kohdistuvaan vihaan yllyttävät viestit sivustoillaan. 

Lisätietoja: Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää, puh. 09-160 43445

01.10.2008