Hyppää sisältöön

Turku Pride / kummin puhe puistojuhlassa 27.8.2016

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä

Hyvä Pride-kansa, bästa Pride-deltagare,

Pride on ihmisarvon ja ihmisoikeuksien juhla. Olen iloinen, että saan yhdenvertaisuusvaltuutettuna viettää sitä kanssanne Turku Priden kummina. Som diskrimineringsombudsman vill jag vara med och tillsammans med er skapa ett Finland där alla har rätt att finnas till. Jag är glad för att få vara en fadder av Åbo Pride.

Pride-tapahtumat ovat suuria ilon ja vapauden juhlia. Samalla ne ovat ihmisoikeuksien tarkastuspisteitä: millä tolalla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema ja oikeudet ovat tällä hetkellä? Mitä edistysaskeleita on otettu, mitä uhkia on näköpiirissä. Ennen kaikkea: mitä pitää tehdä seuraavaksi, jotta kaikki saisivat elää omana itsenään turvallisesti.

Yv-lainsäädännön uudistus ja valtuutettujen mandaatit

Yhdenvertaisuusvaltuutetun tehtävä perustettiin vuoden 2015 alussa uudella yhdenvertaisuuslailla. Valtuutetun toimivalta laajennettiin koskemaan kaikkia yhdenvertaisuuslain kattamia syrjintäperusteita. Se tarkoittaa, että nyt Suomessa on ensimmäistä kertaa erityisvaltuutettu, jonka tehtävänä on edistää yhdenvertaisuutta seksuaaliseen suuntautumiseen liittyen ja puuttua seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuvaan syrjintään. YVV:n saamien syrjintäilmoitusten määrä lisääntyy joka kuukausi. Seksuaalisen suuntautumisen perusteella tulevia syrjintäilmoituksia meille ei ole tullut suuressa määrin. Se ei välttämättä kerro siitä, etteikö syrjintää tapahtuisi, vaan siitä, että kaikki eivät ehkä tiedä, että meihin voi ottaa yhteyttä kokemastaan tai havaitsemastaan syrjinnästä. Lakiuudistusten yhteydessä vuoden 2015 alusta tasa-arvovaltuutetulle, joka on eri viranomainen, annettiin virallinen toimivalta sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun ja kehon sukupuolipiirteisiin liittyvissä kysymyksissä. Samalla laajennettiin myös viranomaisten, työnantajien sekä koulujen ja oppilaitosten velvoitteita yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitteluun.

Leikkauspolitiikka ja kuntavaalit

Lainsäädäntö on yhdenvertaisuuden näkökulmasta hyvällä mallilla. Paljon on kuitenkin tehtävää, että yhdenvertaisuus ja tasa-arvo toteutuvat moninaisen sateenkaarikansan osalta niin kuntapalveluissa, perheoikeuksissa kuin työelämässäkin. Hallituksen toteuttamat ja esittämät leikkaukset peruspalveluihin ja kuntien velvoitteisiin lisäävät eriarvoisuutta ja uhkaavat yhdenvertaisuustyön kehittämistä. Lähestyvien kuntavaalien tuloksella on suuri merkitys sille, luodaanko Suomeen saavutettavia sateenkaarikuntia vai esteellisiä etuoikeutettujen kuntia. Toivonkin, että yhdenvertaisuus- ja ihmisoikeuskysymykset nousevat kuntavaaleissa esiin vaaliteemoina niin puolueiden, ehdokkaiden kuin äänestäjienkin taholta. Samoin toivon, että vaalikampanjat käydään hyvässä hengessä, toisia kunnioittaen, eikä niissä nähdä homo- tai transfobista tai rasistista retoriikkaa.

Translaki

Translakia ei valitettavasti ole edelleenkään uudistettu. Translagen är en av de människorättsreformer som skjutits åt sidan av regeringen. Rätten att själv definiera sin könsidentitet inför lagen verkar tyvärr att få vänta. Under tiden har mångfalden av kön lyckligtvis blivit mycket synligare i samhället på ett positivt sätt. Här i Åbo vajar Trans Pride -flaggan lika högt som regnbågsflaggan. Det är allas vårt ansvar att sätta oss in i transpersoners verklighet.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnittelu

Yhdenvertaisuustyö ei ole vain sanoja ja sitoumuksia, se on konkreettisia muutoksia toimintatavoissa ja fyysisessäkin toimintaympäristössä esimerkiksi kouluissa. Siksi yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmat on tärkeää laatia yhteistyössä niiden ryhmien kanssa, jotka ovat syrjinnälle erityisen alttiita tai jotka jäävät useimmin normien ulkopuolelle. Sateenkaarinuorten ottaminen kouluissa ja oppilaitoksissa aktiivisesti mukaan kehittämistyöhön tuo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten omia kokemuksia ja toiveita näkyväksi eri tavalla kuin jos opettajat yrittävät omin päin keksiä, miten yhdenvertaisuutta voisi lisätä. Sama koskee esimerkiksi vanhuspalveluita tai liikuntapalveluita. Ihmisten osallisuuden ja toimintakyvyn tukeminen edellyttää syrjivien rakenteiden tunnistamista, rakenteiden ja toimintatapojen muuttamista.

Kansainvälinen näkökulma, turvapaikanhakijat ja vapaa liikkuvuus

Kansainvälisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat saaneet viime vuosina paljon huomiota. YK on parhaillaan nimittämässä ensimmäistä kertaa erityislähettilään seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin liittyen. Samalla hlbti-kysymykset ovat jatkuvasti myös kiihkeiden poliittisten kiistojen aiheita, ja kymmenissä maissa samaa sukupuolta olevien väliset suhteet on yhä kriminalisoitu. Osa Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista hakee suojelua seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin perustuvalta vainolta. Tämä on huomioitava turvapaikkaprosessissa sekä turvapaikkapäätöksissä että vastaanottokeskusten henkilökunnan osaamisessa. Kansainvälisten sateenkaariperheet on tunnistettava perheiksi silloinkin, kun lainsäädäntö tai olosuhteet eivät ole mahdollistaneet puolisoiden suhteen tai vanhemmuuden virallistamista.

Lopputoivotukset

Ihmisten moninaisuus on läsnä kaikkialla yhteiskunnassa. Yhdenvertaisuuden toteutumiseksi tarvitaan sekä tietoista yhdenvertaisuuspolitiikkaa että jokaista kunnioittavaa vuorovaikutusta. Teen mielelläni yhteistyötä kanssanne yhdenvertaisemman Suomen luomiseksi.

Nautinnollista puistojuhlaa ja yhdenvertaista syksyä! Njut av festen här i parken och ha en jämlik höst!

29.08.2016