Tiedotteet

Takaisin

Turbaanin kieltäminen linja-autonkuljettajalta syrjintää

Turbaanin kieltäminen linja-autonkuljettajalta syrjintää

Vähemmistövaltuutettu tyytyväinen työsuojeluviranomaisten johtopäätökseen

Turbaanin käytön kieltäminen linja-autonkuljettajalta on yhdenvertaisuuslain mukaista syrjintää. Näin toteaa Etelä-Suomen Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue. Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet pitää johtopäätöstä niin sanotussa turbaanitapauksessa merkittävänä linjauksena joka tukee monimuotoisuutta työelämässä.

Paljon julkisuutta saanut tapaus, jossa linja-autonkuljettajaa kiellettiin käyttämästä uskontoonsa liittyvää turbaania työssään, on käsitelty aluehallintovirastossa. Työsuojelun tarkastukskertomuksessa todetaan, että työnantaja on syrjinyt työntekijä välillisesti kieltämällä tätä käyttämästä uskonnollista päähinettä työssään. Tarkastuksessa todetaan, että "näennäisesti puolueettomaksi esitetty työasuohjeistus on johtanut siihen, että työntekijä on tosiasiallisesti asetettu epäedulliseen asemaan uskontonsa perusteella". 

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet on tyytyväinen johtopäätökseen. 

- Tämä johtopäätös edistää merkittävällä tavalla etnisen ja uskonnollisten vähemmistöjen yhdenvertaisuutta Suomessa ja tukee monimuotoisuutta työelämässä. Tämä oli mielestäni ainoa oikea ratkaisu asiassa, Eva Biaudet sanoo. 

- Voidaan sanoa maalaisjärjen voittaneen sillä Veolian toimijat esimerkiksi Ruotsissa ovat jo pitkään sallineet turbaanin kuljettajilleen. Johtopäätös toimii erinomaisena ohjeena muille työnantajille. 

Tapauksesta kanneltiin myös vähemmistövaltuutetulle, mutta koska vähemmistövaltuutetulla ei ole toimivaltaa käsitellä syrjintää työelämässä, valtuutettu siirsi asian toimivaltaiselle viranomaiselle. 

Aluehallintoviraston tarkastuskertomus kokonaisuudessaan

27.06.2013