Tiedotteet

Takaisin

Kansallinen ihmiskaupparaportoija: Nykyinen rajattu seksinostokielto ei riitä

Kansallinen ihmiskaupparaportoija: Nykyinen rajattu seksinostokielto ei riitä

Oikeusministerille luovutettiin tänään selvitys seksinostokiellon toimivuudesta. Selvityksen perusteella oikeusministeri Anna-Maja Henriksson suosittelee seksinoston täyskieltoa ja peräänkuuluttaa laajaa yhteiskunnallista keskustelua. 

Kansallisena ihmiskaupparaportoijana toimivan vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet'n mukaan keskustelu uudesta lainsäädännöstä on tervetullutta. 

- Nykyinen rajattu seksinostokielto ei riitä ennaltaehkäisemään ihmiskauppaa ja siihen liittyvää seksuaalista hyväksikäyttöä. Korkeimman oikeuden kesällä 2012 antama ennakkoratkaisu osoitti, että lainsäätäjän tavoite saattaa seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäyttäjä rikosoikeudelliseen vastuuseen epäonnistui, toteaa vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet. 

- Kysyntään vaikuttamien on tärkeä osa ihmiskaupan vastaista työtä. Vähemmistövaltuutettu tukee sellaisia ratkaisuja jotka vähentävät prostituutiota ja ihmiskauppaa aiheuttavaa kysyntää, jatkaa Biaudet. 

- Tutkimustieto ja ulkomaiden kokemukset osoittavat, että niissä maissa, joissa seksibisnekseen suhtaudutaan myönteisesti, ihmiskauppa on merkittävä yhteiskunnallinen ongelma. Seksimarkkinoiden kasvaessa syrjäytymisvaarassa olevien, päihderiippuvaisten ja mielenterveysongelmista kärsivien nuorten naisten ja tyttöjen riski joutua ihmiskaupan ja siihen liittyvän seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi kasvaa. Suomi tarvitsee lainsäädännöllisiä ja sosiaalipoliittisia keinoja sisältävän kokonaisvaltaisen toimintaohjelman ihmiskaupan ja siihen liittyvän hyväksikäytön ehkäisemiseksi, toteaa ylitarkastaja Venla Roth 

Vähemmistövaltuutettu piti eilen lehdistötilaisuuden, jossa kerrottiin ihmiskaupan ja siihen liittyvän seksuaalisen hyväksikäytön nykytilasta Suomessa sekä esitettiin keinoja ihmiskaupan ehkäisemisen ja uhrien tunnistamisen ja avun piiriin ohjautumisen tehostamiseksi. Lehdistötilaisuuden materiaali tässä.

Lisätietoja:
Venla Roth
Ylitarkastaja
puh: 071- 8788 667

Maria Swanljung
Tiedottaja
puh: 071 878 8675

Kansallisena ihmiskaupparaportoijana vähemmistövaltuutettu seuraa ihmiskauppaan liittyviä ilmiöitä. ja valvoo ihmiskaupan vastaista toimintaa. Raportoija antaa ehdotuksia, suosituksia, lausuntoja ja neuvoja toiminnan kehittämiseksi ja ihmiskaupan uhrien aseman ja oikeuksien edistämiseksi. Ihmiskaupparaportoijan puoleen voivat kääntyä niin viranomaiset, kolmannen sektorin toimijat kuin ihmiskaupan uhritkin. Ihmiskaupparaportoija antaa oikeudellista neuvontaa ja voi myös avustaa ihmiskaupan ja rinnasteisten rikosten uhreja heidän oikeuksiensa turvaamisessa

04.09.2013