Tiedotteet

Takaisin

Järvenpään kaupunki tuomittiin maksamaan hyvitystä romanien syrjinnästä asumisessa

Järvenpään kaupunki tuomittiin maksamaan hyvitystä romanien syrjinnästä asumisessa

Tuusulan käräjäoikeus tuomitsi 27.7.2011 Järvenpään kaupungin ja kaupungin omistaman vuokra-asuntoyhtiön Järvenpään Mestariasunnot Oy:n maksamaan romaninaiselle ja hänen pääväestöön kuuluvalle miehelle kummallekin 4 000 euroa hyvitystä syrjinnän kiellon loukkauksesta. 

Kaupungin ja vuokrayhtiön todettiin asukasvalinnoissa kohdelleen romaneita epäsuotuisammin kuin pääväestöön kuuluvia. Käräjäoikeus totesi, että erityiskohteluun ei ollut oikeuttamisperustetta sekä että kaupungin valtuuttama romaniyhdyshenkilö oli menettelyllään rikkonut salassapitovelvollisuutta.

– Olemme erityisen tyytyväisiä siitä, että käräjäoikeus yksiselitteisesti totesi, että tässä asiassa oli kyse keskeisten ihmisoikeuksien loukkauksesta ja että asumiseen liittyvä syrjintä on erityisen vakavaa, toteaa syrjityn pariskunnan asiamies vähemmistövaltuutetun toimiston ylitarkastaja Robin Harms päätöksestä. – Erityisen paheksuttavaa tietenkin on, että syrjijänä on ollut viranomainen. Toivomme, että tämä päätös johtaisi siihen, että vastaavanlainen syrjintä etnisyyden perustella ei Suomessa enää toistu.

Lisätietoja:
Robin Harms / ylitarkastaja
Puh. 071 878 0171

27.07.2011