Tiedotteet

Takaisin

Hovioikeuden mukaan Järvenpään kaupunki ei syrjinyt asukasvalinnassa. Näyttöä romaniyhdyshenkilön käytöstä ei löytynyt.

Hovioikeuden mukaan Järvenpään kaupunki ei syrjinyt asukasvalinnassa. Näyttöä romaniyhdyshenkilön käytöstä ei löytynyt.

Vähemmistövaltuutettu on avustanut syrjintälautakunnassa, käräjäoikeudessa ja lopulta hovioikeudessa pariskuntaa, joka on kokenut tulleensa syrjityksi Järvenpään kaupungin asuntotoimen asukasvalinnassa. Käräjäoikeus tuomitsi Järvenpään kaupungin asuntoyhtiön syrjinnästä. Lopulta hovioikeus katsoi, ettei Järvenpään mestariasunnot syyllistynyt tapauksessa syrjintään.

Tapauksessa oli epäily niin sanotun romaniyhdyshenkilön käyttämisestä. Asuntoa hakenut pariskunta epäili, että Järvenpään kaupunki olisi käyttänyt romaniyhdyshenkilöä selvittäessään, mille alueelle pariskunta voi muuttaa asumaan. Asunnon hakijat kokivat tulleensa tästä syystä syrjityksi.

Hovioikeus pyrki selvittämään, oliko kantajan asuntohakemuksen käsittelyyn osallistunut ulkopuolinen taho. Tästä hovioikeus ei lopulta löytänyt riittävää näyttöä. Kantajaa edustava vähemmistövaltuutettu tyytyy hovioikeuden päätökseen. 

Oikeusprosessi tuottanut tuloksia

Tapauksen johdosta eri viranomaisille on muodostunut yksimielinen käsitys siitä, että romaniyhdyshenkilön käyttäminen toisten romanien suostumuksen saamiseksi ehtona uuden romanin muutolle taloyhtiöön on lainvastainen. Myös ympäristöministeriö on antanut selkeän ohjeistuksen, jossa todetaan yksiselitteisesti, että romaniyhdyshenkilön käyttö sanotulla tavalla ei ole hyväksyttävää. Myös Järvenpään kaupunki on luopunut tästä käytännöstä.

Vähemmistövaltuutettu tulee jatkossakin seuraamaan, ettei romaneja syrjitä asukasvalinnassa vetoamalla muiden paikkakunnalla olevien romanien vastustukseen. Vähemmistövaltuutettu jatkaa yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa työtä romanien asumistilanteen parantamiseksi.

Lisätietoja:

Eva Biaudet
Vähemmistövaltuutettu
Puh: 071 8788 660

Pirjo Kruskopf
Ylitarkastaja
Puh: 071 8788 663

07.11.2012