Tiedotteet

Takaisin

Eva Biaudet kritisoi Maailmanpankkia YK-raportissa

Eva Biaudet kritisoi Maailmanpankkia YK-raportissa

Eva Biaudet on tehtävässään YK:n alkuperäiskansafoorumin jäsenenä laatinut raportin Maailmanpankin toiminnasta suhteessa alkuperäiskansoihin. Raportissa Biaudet kritisoi Maailmanpankkia siitä, että se ei noudata YK:n alkuperäiskansajulistusta. Alkuperäiskansat kertovat, että Maailmanpankin rahoittamissa projekteissa alkuperäiskansojen oikeuksia ei kunnioiteta. Erityisesti tämä koskee oikeuksia maahan ja luonnonresursseihin. 

Maailmanpankin oman arvion mukaan sen rahoittamat projektit vaikuttavat yli miljoonaan ihmiseen jopa niin, että heitä pakotetaan muuttamaan. YK:n alkuperäiskansoja koskeva julistus, jonka Suomi ja 182 muuta maata ovat hyväksyneet, edellyttää, että alkuperäiskansat antavat suostumuksensa sellaisiin projekteihin, jotka koskevat heitä. 

Biaudet esittelee raporttinsa siitä, miten Maailmanpankin operatiivisissa ohjeissa voitaisiin ottaa alkuperäiskansojen kansainvälisesti tunnustetut oikeudet paremmin huomioon, YK:n alkuperäiskansoja koskevan foorumin kahdennessatoista istunnossa New Yorkissa 19–31.5.

YK-raportti

28.05.2013