Hyppää sisältöön

Yhdenvertaisuusvaltuutettu toivoo kirkon etsivän keinoa mahdollistaa nais- ja miesparien vihkiminen – kirkolla velvoite edistää yhdenvertaisuutta

Kevätistuntoonsa kokoontuva kirkolliskokous käsittelee tällä viikolla muun muassa aloitetta siitä, että kirkon avioliittokäsitystä laajennettaisiin koskemaan samaa sukupuolta olevia pareja. Yhdenvertaisuusvaltuutettu kannustaa kirkkoa etsimään ratkaisua, joka mahdollistaisi nais- ja miesparien vihkimisen kirkossa.

- Kannustamme kirkolliskokousta viemään aloitteen valiokuntakäsittelyyn. Toivomme, että jatkokäsittelyssä löydettäisiin ratkaisu, jossa samaa sukupuolta olevat parit voisivat solmia avioliiton myös kirkossa, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä sanoo.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu muistuttaa, että myös kirkolla viranomaisena ja työnantajana on velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta aktiivisesti. Yhdenvertaisuuslain edistämisvelvoite ja syrjintäkielto koskevat kaikkea muuta kirkon toimintaa paitsi uskonnonharjoitusta.  Tämä tarkoittaa, että myös seksuaalivähemmistöjen yhdenvertaisuutta tulee edistää kirkossa. Kirkon ja kunkin seurakunnan tulee miettiä, miten ne huolehtivat tästä velvoitteestaan ja mitä tämä tarkoittaa esimerkiksi seksuaalivähemmistöön kuuluvan henkilökunnan osalta.  Kirkkoja koskee sama velvollisuus yhdenvertaisuussuunnitelman laatimiseen kuin muitakin isoja työnantajia. Jos kirkko epää vihkimisen seksuaalivähemmistöiltä, antaa se samalla signaalin, että lesbot, homot ja biseksuaalit ovat vähempiarvoisia. 

- Nais- ja miesparien jättäminen kirkollisen vihkimisen ulkopuolelle on yhdenvertaisuuslain hengen vastaista. Näin on riippumatta siitä, onko kyseessä juridisesti syrjintä. Varsinkin, kun kirkolla on velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta myös seksuaalivähemmistöjen osalta, Pimiä avaa.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu haluaa kiinnittää huomiota myös siihen, että osa Suomen evankelis-luterilaisista seurakunnista ei vuokraa tällä hetkellä tilojaan samaa sukupuolta olevien henkilöiden vihkimisen jälkeiseen hääjuhlaan. Tämä käytäntö on ongelmallinen ja voi olla syrjintää.

- Yhdenvertaisuuslaki ei ulotu uskonnonharjoitukseen. Vihkimisen jälkeistä hääjuhlaa ei kuitenkaan voi pitää uskonnonharjoituksena. Seurakunnat eivät siten voi vuokrauskäytännöissään toimia seksuaalisen suuntautumisen tai muunkaan henkilöön liittyvän ominaisuuden perusteella syrjivästi, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä sanoo. 

02.05.2017